Związkiem tego typu jest askorbinian sodu

Ciało ludzkie niestety nie jest całkowicie samowystarczalne. Poniektórych związków nie potrafimy samemu produkować, pomimo że są one potrzebne do prawidłowego przebiegu biologicznych procesów. Poprzez to muszą one dostarczane być z zewnątrz.Związkiem takim jest askorbinian sodu, mówiąc inaczej sól kwasu askorbinowego, znanego także jako witamina C. Zapewne każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że witamina ta jest bardzo dobrym suplementem w czasie obniżonej odporności. Niewiele osób sobie zdaje jednak sprawę z tego jakie wspaniałe działanie ma na wygląd skóry. Z tegoż powodu bardzo często jest składnikiem wszelkich kosmetyków, które są w formie kremów a także maseczek. Askorbinian sodu, stosowany jako witamina C, jest niezbędny do poprawnego przebiegu procesu gojenia się ran. Ma silne antyoksydacyjne właściwości, przez co podwaja walkę z wolnymi rodnikami. Pomaga w ochronie przeciwko czynnikom zewnętrznym jak na przykład promieniowanie UV, poprzez co przeciwdziała starzeniu się. Ma także bardzo dobry wpływ na elastyczność naszej skóry i znacznie wzmacnia naczynia krwionośne ponieważ stymuluje produkowanie się elastyny jak i również kolagenu.A dodatkowo, askorbinian sodu jest związkiem, który jest szczególnie niezbyt toksyczny. Dlatego jest bardzo dobrym suplementem dla jednostek, które, chcą zadbać o wygląd swojej własnej skóry.

Więcej: cytrynian magnezu

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *